Webres.dk © 2005

Domæne salg

Her fortæller jeg dig hvordan du kan sælge dit domæne. Denne artikel gennemgår alle faser i et domæne salg - lige fra det at annoncere salget, og finde potentielle købere, til at lukke handlen og få de nødvendige papirer på plads.

Inden du går igang med selve salgsprocessen, bør du dog undersøge om dit domæne overhovedet kan sælges. Selvfølgelig har du et domæne du vil sætte til salg, men det er altså ikke det samme som at det KAN sælges. Dit domæne skal altså på en eller anden måde have værdi for de potentielle købere. Følgende er eksempler på hvad der giver domæner værdi:
  • Der er tale om et generisk domæne navn.
  • Domænet er et populært søgeord.
  • Domænet sælges sammen med en hjemmeside der har et vist antal besøgende.
  • Der er en række andre hjemmesider, der linker til domænet.
  • Eller en anden værdi der berettiger til et domæne salg.
Et generisk domæne navn er et domæne der

Hvis dit domæne opfylder et eller flere af disse punkter, kan du gå videre i processen med dit domæne salg. Næste trin er at finde salgskanaler så du kan ud til potentielle købere. Blandt de mest benyttede salgskanaler kan nævnes online auktioner som QXL. Hvis dit domæne er udenlandsk, kan du også benytte eBay.
Ved at sætte domænet på auktion, kan du være heldig at de mulige købere overbyder hinanden, og dermed presser prisen op. Samtidig har du mulighed for at definere en mindstepris, som du som minimum vil have for dit domæne.
Der findes også særlige hjemmesider, hvor du kan sætte din hjemmeside og dit domæne til salg. Formidleren er et eksempel på en sådan hjemmeside. Endelig kan du sætte dit domæne til salg på din egen hjemmeside. Din hjemmeside besøges sikkert løbende af konkurrenter, og det kunne jo være at en eller flere af disse var interesseret. En ulempe ved dette kan dog være, at det kan gøre brugere, annoncører og samarbejdspartnere urolige hvis du skriver på sitet at det er til salg.

Det typiske domæne salg sker dog som følge af uopfordredede henvendelser fra interesserede købere, og i sådanne tilfælde er det også vigtigt at du har fornemmelse for domænets værdi. Igen er det ovenstående punkter du skal tage i betragtning, og derudover kan du spørge dig selv: "Hvilken værdi har domænet for mig?" og "Hvilken værdi har domænet for køber?".

Det praktiske ved et domæne salg

Når du så er nået til enighed med en køber, skal dit domæne salg gennemføres rent praktisk. For at overdrage domænet rent praktisk, skal der udfyldes en såkaldt overdragelseserklæring, som skal underskrives af både køber og sælger og indsendes til DK Hostmaster.
Personligt plejer jeg desuden at supplere overdragelseserklæringen med en kontrakt, der dels sikrer at sælger får sin betaling og dels at køber får sit nye domæne navn. Hvis der både er tale om domæne salg og salg af tilhørende hjemmeside, kan dette også specificeres i kontrakten (hjemmesiden er nemlig ikke omfattet af overdragelseserklæringen).

Eksempel på kontrakt på hjemmeside- og domæne salg:

Aftale mellem:

Køber

Og

Sælger

Aftalen omfatter følgende:

1. Alle rettigheder vedrørende dit-domæne.dk overdrages til KØBER. Dette indebærer, at KØBER overtager domænet dit-domæne.dk, alle websider og alt materiale (tekst, grafik, nyhedsbrev, kode m.m.) beliggende under dette domæne.

2. Begge parter forpligter sig til at underskrive vedlagte overdragelseserklæringer for domænet dit-domæne.dk, umiddelbart efter underskrivelsen af denne kontrakt.

3. SÆLGER modtager kr. xxx,- fra KØBER, som betaling for de i denne aftale anførte forhold.

4. Senest 7 dage efter overførslen af ovenstående beløb skal SÆLGER overdrage indholdet på dit-domæne.dk som en winzip-fil til KØBER. KØBER får desuden alle nødvendige brugernavne og passwords.

5. SÆLGER er selv ansvarlig for eventuelle forpligtelser overfor det nuværende webhotel.

6. SÆLGER forpligter sig til at være behjælpelig med enhver krævet oplysning vedrørende domænet dit-domæne.dk.

Underskrift:

Undertegnede, SÆLGER og KØBER, forpligtiger sig hermed til at opretholde forholdene beskrevet i denne kontrakt, og KØBER forpligter sig til at betale det i kontrakten anførte beløb. Falder betalingen ikke inden 7 dage efter indgåelse af denne kontrakt, forbeholder SÆLGER sig fulde rettigheder til at opsige kontrakten.

PARTERNES UNDERSKRIFTER.